Professor Niels Egelund

Topkarakter til dagplejen

Et højkvalitets-tilbud og et overbevisende eksempel på god praksis. Sådan lyder det fra professor Niels Egelund, der er begejstret efter besøg i dagplejen i Vejen kommune

Professor Niels Egelund fra Århus Universitet, er leder af regeringens task force, som netop har afleveret en rapport til ministeren med bud på fremtidens dagtilbud. Her indgår eksemplet fra Vejen – til inspiration for andre. Task forcen blev nedsat af den tidligere regering.

Opgør med myter
”Vi kender alle sammen billedet af en gruppe dagplejemødre, der sidder med en termokande kaffe i en park eller et legeanlæg og hygger sig med hinanden, mens børnene leger for sig selv” siger han.
Men det forudfattede billede blev der vendt godt og grundigt op og ned på i Vejen. Sammen med task forcen besøgte Niels Egelund her dagplejer Asta Kjeldahl Pórsdottir, fast holdepunkt for en flok børn i alderen 0-3 år.

”Det var en kvinde, der var enormt bevidst om udviklingspsykologi og småbørnspædagogik, og jeg så ikke dagplejen som erstatning for vuggestuepladser. Det var et højkvalitetstilbud” fortæller han.

Et højkvalitetstilbud
Niels Egelund bed blandt andet mærke i, at Asta sørger for afveksling i børnenes hverdag på en meget struktureret facon. Små kufferter med remedier til forskellige typer af aktivitet står fx altid klar til brug, så aktiviteter, der passer til vind og vejr, tid på dagen og børnenes behov lynhurtigt kan sættes i værk.

Han var også begejstret for de mange kvadratmeter i dagplejen – og for haven. Den er i høj grad indrettet på børnenes præmisser og giver gode muligheder for udfoldelse, oplevelser og læring, tilpasset deres alder.

”Hvis jeg lige nu selv havde børn i den alder, ville jeg ønske, at jeg kunne sende dem i en dagpleje som den, vi så der” slutter professoren.

 

Pædagogik

Billedserie